05/11/2021

Eternals (2021)


Ohjaus: Chloé Zhao
Kesto: 2h 38min
Julkaisuvuosi: 2021
Pääosissa: Gemma Chan, Angelina Jolie, Richard Madden, Selma Hayek, Don Lee, Lauren Ridloff, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Kumail Nanjiani, Barry Keoghan, Kit Harrington, Harish Patel

// Vuoden 2021 kolmannessa Marvel Cinematic Universen neljänteen vaiheeseen kuuluvassa elokuvassa tavataan Eternalsit, eli Ikuiset. Jokainen Ikuinen on oppinut erilaisen tavan hyödyntää voimiaan ja kymmenen hahmon joukosta löytyy niin mielenhallintaa kuin mahtavia taistelutaitojakin. Jo tuhansia vuosia sitten Ikuiset on lähetetty Maahan Selestiaali Arishemin toimesta taistelemaan ihmisiä uhkaavia Deviaaneja vastaan. Deviaanit hävitettyään Ikuiset ovat sulautuneet elämään ihmisten sekaan kuka mihinkin päin maapalloa. Avengers: Endgamea seuranneiden tapahtumien ansiosta uusi uhka lähestyy taas ja ryhmän on jälleen löydettävä toisensa. Useiden kääteiden jälkeen Arishemin suunnitelma alkaa epäilyttää osaa Ikuisista ja lopulta koetuksella on vuosituhansien ystävyys ja samalla koko maapallon kohtalo. //

Viime vuoden parhaan elokuvan Oscarin saaneen Nomanlandin (2020) ja samasta elokuvasta parhaan ohjauksen palkinnon voittanut ohjaaja Chloé Zhao on päässyt sukeltamaan supersankarien maailmaan ja tuo nyt valkokankaille elokuvan, jonka näyttelijäkaarti koostuu varsin vaikuttavista nimistä. Ikuisten rooleissa nähdään Selma Hayek (Ajak), Richard Madden (Ikaris), Angelina Jolie (Thena), Gemma Chan (Sersi), Don Lee (Gilgamesh), Lauren Ridloff (Makkari), Lia McHugh (Sprite), Brian Tyree Henry (Phastos), Kumail Nanjiani (Kingo) ja Barry Keoghan (Druig). Poppoon täydentää vielä Kit Harringtonin Dane Whitman ja Harish Patelin Karun. 

Elokuvan kesto on huimat 2h 38min, mikä on ymmärrettävästi toisille aivan liian pitkä aika. Koin itsekin aika-ajoin, että jotkin kohtaukset tuntuivat tarinan kannalta hieman irrelevanteilta tai kestivät vähän turhan pitkään. Toisaalta nyt kun ruutuaikaa on vaikka muille jakaa, pääsevät kaikki hahmot esiin melko monipuolisesti ja elokuvalla on aikaa pohjustaa itseään rauhassa. Asiaa on nimittäin paljon ja katsoja joutuu muutaman kerran kertailemaan tapahtumia mielessään. 

Tarinan kaari on Eternalsissa kuitenkin varsin sujuva. Juoni polveilee rauhallisempien dialogien ja toinen toistaan massiivisempien actionkohtausten välillä, pitäen katsojan kiinnostuksen koko ajan yllä. Vaikka esimerkiksi Selestiaalit eivät ole MCU:ssa mitenkään uusia hahmoja, paneudutaan Eternalsissa niihin aivan uudella intensiteetillä. Eternals on siis samalla sekä taustatarina, että katsaus tulevaisuuteen.

Hyvää elokuvassa on sen diversiteetti. Mukana on MCU:n sekä ensimmäinen seksuaalivähemmistöön kuuluva hahmo että viittomakielellä viestivä hahmo. Erilaisia etnisyyksiä edustavat Ikuiset täydentävät ryhmänä toisiaan ja hahmoille on kirjoitettu monia hupaisia keskusteluita. Muutamiin hahmoihin ehtii kiintymään leffan edetessä eikä pientä romantiikkaakaan ole unohdettu tarinasta. Elokuvan pituudesta huolimatta hahmojen määrä on kuitenkin niin suuri, että osa nousee muita enemmän valokeilaan. Tähän on vaikuttanut selkeästi myös hahmon taustalla olevan näyttelijän tunnettavuus, sillä elokuvan suurimpina tähtinä korostuu luonnollisestikin Angelina Jolie, Selma Hayek, Richard Madden ja Gemma Chan. 

Lopputekstien lomassa nähdään Marvelin tuotannoille tuttuun tapaan kaksi erillistä kohtausta, joista varsinkin ensimmäinen on jo ehtinyt herättää sosiaalisessa mediassa paljon kuhinaa. Valitettavasti olin itse spoilaantunut kohtauksesta jo etukäteen joten yllätysmomentti jäi saamatta, mutta odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan kohtauksissa vilahtaneet hahmot tarinaa tulevat viemään. 

Elokuvan huonoksi puoleksi jää sen irrallisuus. Marvel-fanille pätkä tietenkin uppoaa melko mukisematta, sillä katsoisin vaikka kolme tuntia pelkkää maisemakuvaa Wakandasta mikäli mahdollista. Satunnaiselle leffassa kävijälle sen sijaan Eternals voi olla hieman vaikea kokonaisuus, jos juonesta haluaa jotain ymmärtää. Täysin uusi katsojakin voi kuitenkin nauttia kauniista kohtauksista ja teknisesti upeasta elokuvista. Tässä kohtaa voin erityisesti suositella elokuvan katsomista IMAX-salissa 3D -näytöksenä. 

Salin ulkopuolella elokuvan parasta antia ovat Ramin Djawadin tekemät upeat sävellykset. Vaikka melodiat eivät välttämättä pitkässä juoksussa ole kovin mieleenpainuvia, vievät ne kuulokkeissa pauhatessaan kuulijan aivan toisiin maailmoihin. Erityisesti seuraavat kappaleet pyörii päässä jatkuvasti:

 

Eternals ei ole Marvelin parhaita leffoja, eikä yllä kärkisijoille kuluvan vuodenkaan tuotantojen joukosta. Se on silti mielenkiintoinen tarina ja mahdollistaa MCU:n laajenemisen taas aivan uudenlaisiin ulottuvuuksiin. Tapahtumien relevanttiuus katsojalle jo tuttujen hahmojen osalta jää vielä hämärän peittoon, mutta sitä suuremmalla syyllä onkin hyvä jäädä odottamaan tulevaa, sillä vastauksia varmasti saadaan. Joulukuussa taisi olla joku hämisleffakin tulossa...

Arvio: 1 2 3 4 5 6 (7) 8 9 10


Lähteet:
Elokuvajuliste - Marvel.com
Kappaleet - Spotify
Traileri - Youtube, Marvel Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti